Αρθροσκόπηση ώμου, αγκώνα, γόνατος
Ο τρόπος διενέργειας των χειρουργικών επεμβάσεων στις ανατομικές περιοχές του ώμου, του αγκώνα και του γόνατος, εξελίσσεται ταχύτατα, με τις ελάχιστα επεμβατικές χειρουργικές μεθόδους MIS Surgery να κερδίζουν στο πεδίο της ορθοπαιδικής χειρουργικής, ολοένα και περισσότερο έδαφος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτών, αποτελεί η αρθροσκοπική χειρουργική.
Ήδη οι περισσότερες επεμβάσεις άνω άκρου, σήμερα, πραγματοποιούνται μέσω μικρότερων χειρουργικών τομών (MIS Surgery), με τη χρήση ενός σύγχρονου εργαλείου που ονομάζεται αρθροσκόπιο. Πρόκειται για ένα εξελιγμένης τεχνολογίας εργαλείο, που σε συνδυασμό με ειδικά ενδοσκοπικά (μικροσκοπικά) εξαρτήματα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την διενέργεια απλών αλλά και πιο σύνθετων επανορθωτικών επεμβάσεων, πετυχαίνοντας έτσι μικρότερες βλάβες στους ιστούς, ενώ ταυτόχρονα ελαχιστοποιείται αισθητά ο χρόνος της επούλωσης.
Το αρθροσκόπιο, είναι ένας λεπτός μεταλλικός σωλήνας, με διάμετρο 0,5cm και μήκος περίπου 20cm, και περιέχει μια πηγή φωτός και μια camera, ώστε να εισέρχεται στην άρθρωση, μέσω μιας πολύ μικρής τομής στο δέρμα περίπου 5 χιλιοστών. Για τον λόγο αυτό, η αρθροσκόπηση στη διεθνή βιβλιογραφία είναι γνωστή και ως “keyhole surgery”, δηλαδή η χειρουργική της «κλειδαρότρυπας».
Οι εικόνες στη συνέχεια, προβάλλονται σε μια οθόνη, ώστε ο χειρουργός να βρίσκεται σε θέση να εξετάσει το εσωτερικό της άρθρωσης, να αναγνωρίσει το πρόβλημα και ταυτόχρονα να το αντιμετωπίσει.
Τα πλεονεκτήματα της αρθροσκοπικής χειρουργικής
Τα πλεονεκτήματα της αρθροσκοπικής χειρουργικής σε σχέση με την παραδοσιακή “ανοικτή” ή “mini open” χειρουργική επέμβαση είναι :
- λιγότερος πόνος μετεγχειρητικά
- ταχύτερη επούλωση
- χαμηλότερος κίνδυνος μόλυνσης και άλλων επιπλοκών
- δεν απαιτεί νοσηλεία του ασθενούς στο νοσοκομείο
- ταχεία επάνοδος στις καθημερινές δραστηριότητες και στην εργασία
- ο χρόνος που απαιτείται για τη διενέργεια της επέμβασης είναι σημαντικά λιγότερος
- καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα
Θα μπορούσατε λοιπόν να επωφεληθείτε από την μέθοδο της αρθροσκόπησης, εάν έχετε επίμονους πόνους, δυσκαμψία, αρθρίτιδα, η συντηρητική αντιμετώπιση της πάθησής σας με φαρμακευτική αγωγή και φυσικοθεραπεία δεν έχει επιλύσει το πρόβλημά σας ή ακόμη και αν ο απεικονιστικός έλεγχος (ακτινογραφία, μαγνητική τομογραφία, υπέρηχος) δεν είναι σε θέση να προσδιορίσει την πάθησή σας.
Παθήσεις που αντιμετωπίζονται αρθροσκοπικά
Οι συχνότερες παθήσεις που αντιμετωπίζονται επιτυχώς αρθροσκοπικά είναι:
- αθλητικές κακώσεις.
- κακώσεις μηνίσκων.
- αποκατάσταση ρήξεων μηνίσκων.
- ρήξεις του πρόσθιου χιαστού συνδέσμου
- οστεονέκρωση μηριαίων κονδύλων γόνατος
- οστεοαρθρίτιδα γόνατος
- επιδιόρθωση κατεστραμμένων χόνδρων
- αφαίρεση ελεύθερων σωμάτων (οστών, χόνδρου)
- αντιμετώπιση της αρθρίτιδας
- επασβεστώσεις
- αντιμετώπιση χρόνιας επικονδυλίτιδας
- αντιμετώπιση εξαρθρημάτων του ώμου
- παγωμένος ώμος
- ρήξη τενόντων ώμου (υπερακανθίου, υπακανθίου, δικεφάλου)
- υπακρωμιακή προστριβή ώμου
Ο εξειδικευμένος στην αρθροσκοπική χειρουργική ορθοπαιδικός που ασχολείται συστηματικά με τις παθήσεις του άνω άκρου και του γονάτου, μετά από κλινική εξέταση και τον απαραίτητο απεικονιστικό έλεγχο, θα θέσει τη σωστή διάγνωση, και θα ενημερώσει περαιτέρω τον ασθενή εάν η πάθηση του επιδέχεται συντηρητική αντιμετώπιση (φαρμακευτική αγωγή, εγχύσεις, φυσικοθεραπεία), ή πιθανή αρθροσκοπική χειρουργική παρέμβαση. Επιπλέον, ο ασθενής θα πρέπει να κατανοήσει ότι το αποτέλεσμα της αρθροσκόπησης, εξαρτάται σημαντικά τόσο από την πολυπλοκότητα της επανορθωτικής επέμβασης, όσο και από τη συμμόρφωση του κατά τη διάρκεια της αποκατάστασης.
Πρέπει όμως να τονισθεί, ότι το αρθροσκόπιο δεν είναι παρά μόνο ένα εργαλείο και σημαντική προϋπόθεση για την επιτυχημένη αντιμετώπιση της παθολογίας των άκρων με την μέθοδο της αρθροσκοπικής χειρουργικής, είναι η αρθροσκόπηση να διενεργείται από χειρουργό με πολυετή εμπειρία στο συγκεκριμένο αντικείμενο.