Ρήξη υποπλατίου τένοντος

Ο υποπλάτιος τένοντας, βρίσκεται στο πρόσθιο τμήμα του ώμου και είναι ο ισχυρότερος από τους τέσσερις τένοντες του στροφικού πετάλου.  Η ρήξη του, είναι αποτέλεσμα  βίαιου τραυματισμού, έντονης αθλητικής δραστηριότητας ( τένις, κολύμβηση, ρήψεις κ.α) ή ως μετεγχειρητική επιπλοκή της ολικής αρθροπλαστικής ώμου.

 

Η ρήξη του υποπλατίου τένοντος εκδηλώνεται με αδυναμία ανόρθωσης του χεριού. Καθώς ο ρόλος του είναι πολύ σημαντικός για τις φυσιολογικές κινήσεις  της άρθρωσης του  ώμου, χρήζει άμεσης αντιμετώπισης.

Με αρθροσκοπική χειρουργική και περιοχική αναισθησία  γίνεται συρραφή για την επανακαθήλωση του υποπλατίου τένοντος στο έλασσον βραχιόνιο όγκωμα. Αυτό επιτυγχάνεται με ειδικά εργαλεία και με τη χρήση αρθροσκοπικής χειρουργικής συρραφής και ακολουθεί η τοποθέτηση ραμμάτων – αγκυρών δια μέσου του τένοντα στο οστό για την πλήρη σταθεροποίησή του.

Η επέμβαση διενεργείται με ημερήσια νοσηλεία και η αποθεραπεία περιλαμβάνει την ακινητοποίηση του ώμου και την φυσικοθεραπεία για την ενδυνάμωσή του. Έχει άριστα αποτελέσματα στην αντιμετώπιση του πόνου, την κίνηση του ώμου ακόμη και σε εντατικές αθλητικές δραστηριότητες. Προϋπόθεση αποτελεί, ο ασθενής να εφαρμόσει πλήρως το πρόγραμμα αποθεραπείας που θα του δώσει ο ιατρός, χωρίς να προβεί σε πρώιμη ενεργητική κίνηση ή υπερχρήση του ώμου, διότι υπάρχει πάντα κίνδυνος να προκληθεί νέα ρήξη του υποπλατίου τένοντος.