Ρήξη επιχειλίου χόνδρου (SLAP–Lesion)

Ρήξη επιχειλίου χόνδρου (SLAP–Lesion: Superior Labrum from anterior to posterior)  χαρακτηρίζεται η αποκόλληση του άνω επιχειλίου χόνδρου στην ωμογλήνη, από μπροστά προς τα πίσω. Ο  επιχείλιος χόνδρος μοιάζει με τον μηνίσκο του γόνατος. Σχηματίζει ένα  δακτύλιο γύρω από τη  περίμετρο της ωμογλήνης, προκειμένου να συγκρατήσει την βραχιόνια κεφαλή μέσα στην ωμογλήνη. Η αποκόλληση του χόνδρου αυτού γίνεται  συνήθως εξαιτίας σοβαρού βαθμού τραυματισμό στον ώμο ή επαναλαμβανόμενους μικροτραυματισμούς που προκαλούνται από αθλήματα ( ρήψεις, άρση βαρών κ.α).   Εκδηλώνεται με πόνο κατά την κίνηση του ώμου και διαγιγνώσκεται με μαγνητική τομογραφία ή με αρθροσκόπηση της γληνοβραχιόνιας άρθρωσης.

Η αντιμετώπιση της ρήξης επιχειλίου χόνδρου  σε νέους και αθλητές, περιλαμβάνει αρθροσκοπική αποκατάσταση της ρήξης με τη βοήθεια αγκυρών στήριξης.

Σε ασθενείς μεγαλύτερης ηλικίας διενεργείται  καθαρισμός του άνω επιχειλίου χόνδρου και διατομή του τένοντα της μακράς κεφαλής  του δικεφάλου και τενοντόδεση της μακράς κεφαλής του δικεφάλου τένοντα, προκειμένου να αποφευχθεί η μετεγχειρητική δυσκαμψία.