Οι τένοντες των μυών του υπερακανθίου, του υπακανθίου, του υποπλατίου και του ελάσσονα στρογγυλού, σχηματίζουν ένα πέταλο το οποίο καλύπτει την επάνω επιφάνεια της βραχιονίου κεφαλής του ώμου. Οι τένοντες αυτοί, συγκρατούν την βραχιόνια κεφαλή στην ωμογλήνη και διευκολύνουν τις κινήσεις του ώμου και της χείρας.
Η ρήξη των τενόντων του στροφικού πετάλου μπορεί να προκληθεί είτε λόγω τραυματισμού, είτε λόγω εκφυλισμού σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Εκδηλώνεται με πόνο και αδυναμία στον ώμο. Οι εκφυλιστικές ρήξεις συχνά δεν δίνουν συμπτώματα και εάν δεν προκαλούν μεγάλη αδυναμία στον ώμο ή στη λειτουργικότητα του χεριού, δεν χειρουργούνται.
Οι ρήξεις όμως ολικού ή μερικού πάχους των τενόντων σε νέους ανθρώπους ή σε άτομα ανεξαρτήτως ηλικίας, όταν εκδηλώνονται με ενοχλητικά και έντονα συμπτώματα, πρέπει να αντιμετωπιστούν χειρουργικά το ταχύτερο. Η καθυστέρηση στην αποκατάσταση, προκαλεί συρρίκνωση και εκφύλιση του ραγέντος τένοντα, στην ανάπτυξη λιπώδους εκφύλισης στο μυ και σταδιακά, σε εκφυλιστική οστεοαρθρίτιδα και μετατόπιση της βραχιόνιας κεφαλής προς το ακρώμιο. Αυτό οδηγεί σε αναπηρία (ατροφία του μυός) και σοβαρά λειτουργικά προβλήματα.
Η αντιμετώπιση της ρήξης τενόντων του στροφικού πετάλου από τον ιατρό Χρ. Χρυσάνθου γίνεται με αρθροπλαστική και την πλέον σύγχρονη τεχνική που ονομάζεται ονομάζεται ανάστροφη αρθροπλαστική ώμου (reverse shoulder prosthesis). Έχει εξαιρετικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση του πόνου και στις κινήσεις του ώμου.