Ολική Αρθροπλαστική Γόνατος

Η ολική αρθροπλαστική γόνατος είναι η επέμβαση αντικατάστασης της κατεστραμμένης άρθρωσης του γόνατος, με τεχνητή άρθρωση. Εφαρμόζεται σε ασθενείς με μεγάλη φθορά στο γόνατο από οστεοαρθρίτιδα και σπανιότερα από άλλες αιτίες. Είναι η μόνη θεραπεία για την αντιμετώπιση του έντονου πόνου, αλλά και της καθήλωσης του ασθενούς.

 

 

Η ολική αρθροπλαστική γόνατος διενεργείται από τον ιατρό Χρύσανθο Χρυσάνθου, στο χειρουργείο με γενική νάρκωση και με ελάχιστα επεμβατική τεχνική (MIS).  Εφαρμόζει επίσης την εξατομικευμένη αρθροπλαστική γόνατος την πλέον σύγχρονη «ρομποτική» τεχνική.

Αναλυτικά:

Ελάχιστα επεμβατική τεχνική MIS  για την αρθροπλαστική γόνατος

Με την έσω παραεπιγονατιδική τομή MIS μήκους 8-10 εκατοστών, χωρίς διατομή του τένοντα του τετρακέφαλου και χωρίς αναστροφή της επιγονατίδας τοποθετούνται τα υλικά. Περιλαμβάνει την αφαίρεση της εξωτερικής φθαρμένης επιφάνειας της άρθρωσης, η οποία καλύπτεται από μεταλλική θήκη (πρόθεση) που κινείται πάνω σε ένα μηνίσκο κατασκευασμένο από συνθετικό υλικό. Το γόνατο ευθυγραμμίζεται και η βάδιση γίνεται πλέον χωρίς πόνο. Το μειονέκτημα της επέμβασης είναι ότι ακόμη και στα χέρια του πιο έμπειρου χειρουργού, μπορεί να υπάρξει μικρή απόκλιση στην τοποθέτηση της μεταλλικής θήκης.

Με την τεχνική MIS, ελαχιστοποιείται η πιθανότητα δυσκαμψίας στο χειρουργημένο γόνατο και ο μετεγχειρητικός πόνος, λόγω της μικρότερης κάκωσης των ιστών. Μειώνεται ο κίνδυνος εξάρθρωσης λόγω της προστασίας των μυών, των αιμοφόρων αγγείων και των νεύρων. Η απώλεια αίματος είναι μικρότερη. Η μικρή τομή αφήνει μικρότερες

Ο ασθενής κινητοποιείται την ίδια ημέρα. Λόγω της άμεσης κινητοποίησης, ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος θρόμβωσης. Εξέρχεται από την κλινική συνήθως τη δεύτερη μετεγχειρητική ημέρα περπατώντας, με άριστη φόρτιση του χειρουργημένου γόνατος. Θα πρέπει να ακολουθήσει πρόγραμμα φυσικής αποκατάστασης.