Η οστεοαρθρίτιδα του γόνατος είναι το αποτέλεσμα της καταστροφής των αρθρικών επιφανειών (χόνδρων) στον μηρό και στη κνήμη. Η οστεοαρθρίτιδα είναι ένα φυσιολογικό βιολογικό φαινόμενο που σχετίζεται άμεσα με την πάροδο της ηλικίας. Εμφανίζεται συνήθως σε ηλικίες άνω των 60 – 65 ετών, ενώ ταυτόχρονα επιδεινώνεται από την καταπόνηση και το αυξημένο σωματικό βάρος. Εκδηλώνεται με πόνο κυρίως κατά τη βάδιση, σταδιακό στράβωμα των άκρων και ελάττωση του εύρους των κινήσεων του γόνατος.
Συχνά εμφανίζεται και σε νεότερες ηλικίες ως συνέπεια:
- Ρευματοειδούς νόσου – ρευματοειδής οστεοαρθρίτιδα
- Μετά από σοβαρούς τραυματισμούς (τόσο οστικούς, όσο και συνδεσμικούς) της άρθρωσης του γονάτου – μετατραυματική αρθρίτιδα
- Άλλες μορφές της αποτελούν η ουρική αρθρίτιδα, η ψευδοουρική, κλπ.
Η έγκαιρη διάγνωση της, θα καθορίσει και τον τρόπο αντιμετώπισής της. Μετά τον απαραίτητο κλινικό, εργαστηριακό και απεικονιστικό έλεγχο θα καθοριστεί η αιτία της, το στάδιο (μέγεθος) και το σημείο φθοράς.
Ως εκ τούτου, η αντιμετώπισή της περιλαμβάνει είτε :
Συντηρητική μέθοδο:
- Φαρμακευτική αγωγή
- Φυσικοθεραπεία
- Εγχύσεις υαλουρονικού
- Βιολογική θεραπεία με εγχύσεις PRP & Βλαστοκυττάρων
Χειρουργική μέθοδο:
- Αρθροσκόπηση : Καθαρισμό χόνδρινων βλαβών, αποκατάσταση εκφυλιστικών ρήξεων μηνίσκων, απομάκρυνση ελεύθερων σωμάτων, κλπ.
- Οστεοτομίες
- Μονοδιαμερισματική αρθροπλαστική
- Ολική αρθροπλαστική
Ο ορθοπαδικός Χρύσανθος Χρυσάνθου εφαρμόζει τις πλέον σύγχρονες τεχνικές τόσο στη συντηρητική όσο και στη χειρουργική θεραπεία. Σε περίπτωση που κριθεί απαραίτητη ως μέθοδος αντιμετώπισης η ολική αρθροπλαστική γόνατος, αυτή πραγματοποιείται με την τεχνική της ελάχιστης επεμβατικότητας (MIS), όπου ο ασθενής μπορεί να επανέλθει με πλήρη φόρτιση του ποδιού και ελεύθερη κίνηση, την δεύτερη μετεγχειρητική ημέρα, αντί της πολύμηνης διαδικασίας αποθεραπείας που άλλες τεχνικές απαιτούν.