Αρθροπλαστική γόνατος

Αρθροπλαστική γόνατος

Η αρθροπλαστική γόνατος ή χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης γόνατος πραγματοποιείται όταν η άρθρωση του γόνατος έχει υποστεί σοβαρή χόνδρινη βλάβη λόγω καταστάσεων όπως η οστεοαρθρίτιδα, η ρευματοειδής αρθρίτιδα ή ο τραυματισμός.

Η διαδικασία περιλαμβάνει την αντικατάσταση των κατεστραμμένων αρθρικών επιφανειών του μηριαίου οστού και της κνήμης με τεχνητές προθέσεις και την τοποθέτηση ενός πλαστικού διαχωριστικού μεταξύ τους (δίκην μηνίσκου)για να επιτρέπει την ομαλή κίνηση.

Οι τύποι της αρθροπλαστικής του γόνατος είναι:

  • Ολική αρθροπλαστική, περιλαμβάνει τη συνολική αντικατάσταση των αρθρικών επιφανειών του μηριαίου οστού και της κνήμης.
  • Μονοδιαμερισματική αρθροπλαστική, η οποία έχει ως στόχο την αντιμετώπιση της μεμονωμένης και εντοπισμένης αρθρίτιδας του γόνατος που επηρεάζει μόνο ένα διαμέρισμα της άρθρωσης με τεχνητή πρόθεση. Τα κύρια οφέλη της μονοδιαμερισματικής είναι διατήρηση των υγειών διαμερισμάτων της άρθρωσης, η γρήγορη επάνοδος του ασθενούς στην καθημερινότητά του και το σημαντικότερο ότι η αίσθηση που έχει ο ασθενής είναι πιο «φυσική» καθότι διατηρούνται οι βασικοί σύνδεσμοι του γόνατος (πρόσθιος και οπίσθιος χιαστός).
  • Αναθεώρηση αρθροπλαστικών με σύνθετες προθέσεις ειδικά διαμορφωμένες για την αντιμετώπιση