Ρήξεις χιαστών συνδέσμων γόνατος

Οι χιαστοί σύνδεσμοι είναι πολύ σημαντικοί για τη σταθεροποίηση του γόνατος και τη βάδιση. Υπάρχουν ο Πρόσθιος Χιαστός Σύνδεσμος ( ΠΧΣ),  ο Οπίσθιος Χιαστός Σύνδεσμος (ΟΧΣ), ο έσω και ο έξω πλάγιος σύνδεσμος.

Ρήξη πρόσθιων χιαστών συνδέσμων

Ο σύνδεσμος που υφίσταται συχνότερα βλάβη, κυρίως από τραυματισμό και αθλητικές δραστηριότητες, είναι ο πρόσθιος χιαστός. Συνδέει την  κνήμη με το μηρό και ελέγχει τη πρόσθια μετατόπιση της κνήμης ως προς το μηρό και τη στροφική σταθερότητα του γόνατος. Εκδηλώνεται με πόνο και συσσώρευση αίματος στο γόνατο που κοκκινίζει.

Εάν δεν αντιμετωπιστεί από ορθοπαιδικό, λόγω της ρήξης ο ασθενής  θα αποκτήσει αστάθεια, η οποία με τη σειρά της θα προκαλέσει φθορά στον μηνίσκο και στους χόνδρους του γόνατος. Σε ασθενείς που υπέστησαν ρήξη πρόσθιου χιαστού μετά από βίαιο τραυματισμό, αλλά δεν φορτίζουν υπερβολικά το πόδι  ή είναι μεγαλύτερης ηλικίας, εκτός από τις συντηρητικές θεραπείες και συνιστάται και η  χρήση βιολογικών θεραπειών.

Σε ασθενείς νεότερους ή αθλητές,  η θεραπεία συνίσταται στην αρθροσκοπική   τοποθέτηση μοσχεύματος. Πρόκειται για μία διαδικασία διαρκεί περίπου 5-6 μήνες και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και φυσιοθεραπεία. Δίνει όμως ένα  πολύ καλό ως προς την αποκατάσταση της βλάβης, αποτέλεσμα.

Το καλύτερο μόσχευμα είναι  το αυτόλογο, δηλαδή το μόσχευμα που λαμβάνεται από τον ίδιο ασθενή αρθροσκοπικά,  είτε από τους τένοντες των ισχιομηριαίων (Hamstrigs) είτε από τον επιγονατιδικό  τένοντα.

Πάντα αρθροσκοπικά, ο εξειδικευμένος ορθοπαιδικός δημιουργεί στα οστά της κνήμης και του μηρού, κανάλια στα οποία τοποθετεί  το  μόσχευμα και το σταθεροποιεί με διάφορούς τρόπους. Σταδιακά, το μόσχευμα ενσωματώνεται  στα οστικά κανάλια. Σε δεύτερο χρόνο ο ιατρός, πάντα αρθροσκοπικά, πραγματοποιεί την  επαναγγείωση του μοσχεύματος με τη δημιουργία αγγείων από τα σημεία ενσωμάτωσης στα οστά προς το μέσο του μοσχεύματος και ακολούθως, μετατρέπει το  τενόντιο μόσχευμα, σε σύνδεσμο.

Ρήξη πλάγιων συνδέσμων γόνατος

Οι ρήξεις των πλαγίων συνδέσμων του γόνατος ( έσω ή έξω πλάγιος  σύνδεσμος) είναι οι συχνότερες μετά από αυτές του πρόσθιου χιαστού. Μπορεί να  περιλαμβάνουν τραυματισμό με  απλή διάταση του συνδέσμου,  με μερική ρήξη του συνδέσμου και με πλήρη ρήξη.  Προκαλούνται κυρίως από αθλητικές δραστηριότητες.

Ο έσω πλάγιος και ο έξω πλάγιος σύνδεσμος συμβάλλουν στη σταθεροποίηση του γόνατος όταν επιτελεί πλάγιες κινήσεις. Η ρήξη προκαλεί πλάγια αστάθεια, δηλαδή το γόνατο  ανοίγει στην έσω ή στην έξω πλευρά ανάλογα με την ρήξη.

Όταν υπάρχει  τραυματισμός με  απλή διάταση του συνδέσμου ή μεμονωμένες ρήξεις, τότε το πρόβλημα αντιμετωπίζεται συντηρητικά και με βιολογικούς παράγοντες.  Εάν η αστάθεια είναι σημαντική τότε αντιμετωπίζονται επεμβατικά, με αρθροσκοπική χειρουργική….

 Ρήξη οπίσθιων χιαστών συνδέσμων

Η ρήξη του οπίσθιου χιαστού συνδέσμου είναι σπάνια, διότι πρόκειται για έναν πολύ ισχυρό σύνδεσμο που ελέγχει την οπίσθια κίνηση της κνήμης ως προς το μηρό.

Ο τρόπος αντιμετώπισης ορίζεται από τον  βαθμό αστάθειας του γόνατος,  τη συνύπαρξη άλλων κακώσεων και τις ανάγκες του ασθενούς. Εάν η συντηρητική θεραπεία σε συνδυασμό με βιολογικές θεραπείες δεν αποδώσει, τότε  απαιτείται αρθροσκοπική χειρουργική αντιμετώπιση. Με τοπική αναισθησία και δύο πολύ μικρές οπές, γίνεται   αποκατάσταση του ραγέντος οπίσθιου χιαστού συνδέσμου, με τενόντιο μόσχευμα από τον ίδιο τον ασθενή και ταυτόχρονη αποκατάσταση τυχόν άλλων βλαβών. Ο ορθοπαιδικός δημιουργεί στα οστά της κνήμης και του μηρού, κανάλια στα οποία τοποθετεί  το  μόσχευμα και το σταθεροποιεί με διάφορούς τρόπους.

Σταδιακά, το μόσχευμα ενσωματώνεται  στα οστικά κανάλια. Σε δεύτερο χρόνο ο ιατρός, πάντα αρθροσκοπικά, πραγματοποιεί την  επαναγγείωση του μοσχεύματος με τη δημιουργία αγγείων από τα σημεία ενσωμάτωσης στα οστά προς το μέσο του μοσχεύματος και ακολούθως, μετατρέπει το  τενόντιο μόσχευμα, σε οπίσθιο χιαστό σύνδεσμο.