Σύνδρομο θωρακικής εξόδου

Το σύνδρομο της θωρακικής εξόδου είναι ένα πολύ συχνό σύνδρομο. Προκαλείται από την πίεση των νεύρων, των αγγείων ή και των δύο στο ύψος του ώμου, όταν αυτά περνούν από στενούς ανατομικούς χώρους. Εμφανίζεται σε άτομα (κυρίως γυναίκες) που εργάζονται  με το άνω άκρο σε απαγωγή 45ο , είτε από συνεχείς κινήσεις με το άκρο πάνω από το ύψος του ώμου.

Το σύνδρομο εκδηλώνεται με χρόνιο, βαθύ πόνο και αίσθημα καύσης, που εμφανίζεται κυρίως κατά τη νύχτα και σε θέση ηρεμίας, στον ώμο, τον τράχηλο, την ωμοπλάτη και σε όλο το άνω άκρο. Μπορεί να οδηγήσει σε αδυναμία ακόμη και υπερύψωσης του χεριού ή συνεχές βάρος για κάθε κίνηση που απαιτεί στοιχειώδη δύναμη ( οδήγηση).

Το σύνδρομο της θωρακικής εξόδου συχνά οδηγεί σε ατροφία των μυών   που νευρώνονται από το ωλένιο νεύρο αλλά και σε πίεση μεγάλων αγγείων και φλεβών.

Η θεραπεία του συνδρόμου θωρακικής εξόδου είναι συντηρητική με στόχο την ενδυνάμωση του τραπεζοειδούς μυός, του ανελκτήρα της ωμοπλάτης και του ρομβοειδούς μυός και η εκγύμναση της απαγωγής και προσαγωγής του ώμου.

Εάν όμως η θεραπεία αυτή δεν αποδώσει, τότε ο εξειδικευμένος ορθοπαδικός ώμου, θα προχωρήσει στην αποσυμπίεση του βραχιόνιου πλέγματος, με νευρόλυση του βραχιόνιου πλέγματος ή των προσβεβλημένων νευρικών στελεχών και με άρση του αιτίου που προκαλεί την πίεση.