Ο τένοντας της μακράς κεφαλής του δικεφάλου μυός συμβάλλει στη σταθεροποίηση της βραχιόνιας κεφαλής του ώμου. Διέρχεται μέσα από την άρθρωση του ώμου και καταλήγει στο άνω τμήμα της ωμογλήνης σε άμεση σχέση με τον άνω επιχείλιο χόνδρο.
Συχνά ο τένοντας αυτός, είτε λόγω υπερχρήσης (αθλητές, συγκεκριμένες επαγγελματικές ασχολίες που επιβαρύνουν τον ώμο) τραυματίζεται και φλεγμαίνεται (τενοντίτιδα). Εάν συνυπάρχει και εκφύλιση των ινών του τένοντα, λόγω ηλικίας, μπορεί να προκληθεί και ρήξη του τένοντα της μακράς κεφαλής του δικεφάλου.
Η πάθηση εκδηλώνεται με έντονα συμπτώματα πόνου όχι μόνο κατά την κίνηση, αλλά και σε ηρεμία. Εάν δεν υποχωρήσει με τη χρήση αντιφλεγμονωδών φαρμάκων και φυσιοθεραπεία που θα συστήσει ο ιατρός, τότε ο ασθενής θα πρέπει να υποβληθεί σε επέμβαση. Σε περίπτωση που συνυπάρχει ρήξη στροφικού πετάλου, η θεραπεία δεν μπορεί να είναι συντηρητική.
Η χειρουργική θεραπεία γίνεται αρθροσκοπικά. Περιλαμβάνει την τενοντοτομή, δηλαδή τη διατομή του τένοντα για εξάλειψη του πόνου, ή την τενοντόδεση, δηλαδή τη διατομή του τένοντα και τη σταθεροποίησή του στο ύψος του ώμου.