Ρήξη μηνίσκου

Η ρήξη του μηνίσκου είναι μια πολύ συνηθισμένη πάθηση του γόνατος. Προκαλείται στις νεότερες ηλικίες ως αθλητική κάκωση, από βίαιο τραυματισμό αλλά και από πολλούς μικρούς επαναλαμβανόμενους τραυματισμούς και όσο προχωράει η ηλικία, εξαιτίας της ελάττωσης της ελαστικότητας των μηνίσκων.  Εκδηλώνεται με πόνο κατά τη στροφική κίνηση, συσσώρευση υγρού και διόγκωσή του, ή «πάγωμα» του γόνατος.

Το γόνατο έχει δύο μηνίσκους, τον έσω και τον έξω. Ο μηνίσκος είναι ινοχόνδρινο τμήμα που παρεμβάλλεται μεταξού των οστών της κνήμης και του μηρού, με τη μορφή μισοφέγγαρου, που λειτουργεί ως «μαξιλαράκι» για την απορρόφηση των κραδασμών, την κατανομή των φορτίσεων και τη σταθερότητα του γόνατος. Επειδή ο μηνίσκος παράγει αρθρικό υγρό, λυπαίνει τις αρθρώσεις και τις κρατά σε καλή κατάσταση. Γι΄αυτό και σε περιπτώσεις όπου ο μηνίσκος έχει αφαιρεθεί, η φθορά του χόνδρου είναι μεγάλη και εκδηλώνεται με την ανάπτυξη οστεοαρθρίτιδας.

Η διάγνωση της ρήξης του μηνίσκου γίνεται με μαγνητική τομογραφία και η θεραπεία πρέπει να γίνεται άμεσα, διότι όσο καθυστερεί, τόσο μεγαλώνει η ρήξη.

Η σύγχρονη αντιμετώπιση της ρήξης μηνίσκου είναι συνήθως η αρθροσκοπική μερική μηνισκεκτομή,  για τον καθαρισμός του ραγέντος τμήματος του μηνίσκου και την ομαλοποίηση της ρήξης. Ο ασθενής είναι την ίδια ημέρα περιπατητικός και επανέρχεται σε 2- 3 ημέρες σε πλήρεις δραστηριότητες. Εάν είναι αθλητής, επανέρχεται σε ένα περίπου μήνα.

Εάν όμως η ρήξη έχει προκληθεί σε περιοχή που αιματώνεται και αφορά σε νέο ασθενή όπου η διαδικασία αναγέννησης συνεχίζεται, τότε διενεργείται συρραφή και αποκατάστασης της ρήξης του μηνίσκου.

Σε περίπτωση που η ρήξη του μηνίσκου δεν επιτρέπει τη συρραφή και σωτηρία του, ή έχει αφαιρεθεί περισσότερο του μισού μηνίσκου από προηγηθείσα αρθροσκοπική μηνισκεκτομή, τότε ο ιατρός Χρύσανθος Χρυσάνθου, εφαρμόζει την υφολική μηνισκεκτομή και τη μεταμόσχευση μηνίσκου από αλλομόσχευμα ή συνθετικού.

Απαιτείται μεγάλη εξειδίκευση και εμπειρία για τη σωστή ευθυγράμμιση  του σκέλους και την ακεραιότητα των συνδέσμων της άρθρωσης του γόνατος. Σε περίπτωση συνύπαρξης άλλων κακώσεων όπως η ρήξη πρόσθιου χιαστού συνδέσμου, η επέμβαση αποκατάστασης γίνεται ταυτόχρονα.

Με τη μεταμόσχευση του μηνίσκου, ο ασθενής ανακουφίζεται από τον πόνο και  προστατεύεται από  τις εμβιομηχανικές συνέπειες της έλλειψης του μηνίσκου, όπως είναι η πρόωρη οστεοαρθρίτιδα του γόνατος.

Η μεταμόσχευση ενδείκνυται για νέους και μέσης ηλικίας ασθενείς  με εκσεσημασμένη μηνισκική βλάβη, ή σε ασθενή που υποβλήθηκε στο παρελθόν σε μηνισκεκτομή αλλά εξακολουθούν να πονούν. Δεν ενδείκνυται σε ασθενείς με εγκατεστημένη οστεοαρθρίτιδα, σε ασθενείς με συνδεσμική αστάθεια και σε ασθενείς μεγάλης ηλικίας ή βάρους. Η νοσηλεία είναι μιας ημέρας και το κόστος του υλικού καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Μεταμόσχευση συνθετικού μηνίσκου

Μετά την αφαίρεση του κατεστραμμένου τμήματος του μηνίσκου τοποθετείται με αρθροσκοπική χειρουργική και μεγάλη ακρίβεια ένας συνθετικός μηνίσκος που συρράπτεται με ειδικές τεχνικές.

Η πλήρης φόρτιση στο χειρουργημένο κάτω άκρο επιτρέπεται μετά από 8-10 εβδομάδες ακολουθώντας ειδικό πρόγραμμα αποκατάστασης.

Μεταμόσχευση μηνίσκου από αλλομόσχευμα

Το μόσχευμα έχει ληφθεί από πτωματικό δότη που διαθέτει Τράπεζα Ιστών και Μοσχευμάτων, αφού δεχθεί την κατάλληλη επεξεργασία και ειδικούς ελέγχους. Η διαδικασία γίνεται με αρθροσκοπική χειρουργική, ομοίως με την τοποθέτηση συνθετικού μοσχεύματος.